Sporty Magazine official website | Members area : Register | Sign in

Masakan Ciri Khas Bujang Gadis OKU

Saterdag 09 Maart 2013

Share this history on :
SAMBAL TEMPOYAK
pepes-patin-tempoyak-baturaja-1
Bahan-Bahan yang akan disajikan :
  • 350 gram daging (direbus dan dihiris nipis)
  • 1/2 ulas kunyit hidup
  • 12 biji cili api
  • 3 sudu tempoyak (letak lebih jika nak pekat lagi)
  • 8 biji kacang bendi (lebih pn xpe)
  • daun kesum
  • 3 cawan air (ikut kepekatan)
  • garam
  • sedikit asam keping (jika tempoyak tidak masam)
  • gula (jika terlalu pedas)
  1. Kunyit hidup dan cili api di tumbuk halus. Masukkan tempoyak dan gaul dengan bahan2 tumbuk hingga rata.
  2. Masukkan bahan2 yang telah ditumbuk kedalam periuk. Kemudian masukkan air, daun kesum, garam dan sedikit asam keping jika tempoyak tidak masam. Biarkan mendidih sehingga masak lada.
  3. Kemudian masukkan kacang bendi dan biarkan 1-2 minit.
  4. Akhir sekali masukkan daging yang telah direbus. Biar mendidih 2 – 3 minit. Rasa kuahnya kalau terlalu pedas boleh ditambah sedikit gula.
Selamat mencoba.
Thank you for visited me, Have a question ? Contact on : youremail@gmail.com.
Please leave your comment below. Thank you and hope you enjoyed...

0 opmerkings:

Plaas 'n opmerking